Voor het videobellen heb je een aantal dingen nodig, zoals een goed functionerende camera/microfoon, een sterke internetverbinding en een aantal instellingen in je browser/apparaat. Lees hier meer over de benodigdheden voor het videobellen.

Belangrijk: Internet Explorer wordt niet langer ondersteund voor videobellen. Om gebruik te blijven maken van het videobellen in Karify kun je overschakelen op een andere browser; bijvoorbeeld Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge of Safari.

Belangrijk: (Oudere) Samsung telefoons ondersteunen het videobellen soms ook niet. Het kan zijn dat je bij het videobellen op deze mobiele telefoons, je de melding ontvangt om het op een ander apparaat te proberen.

Eerste stappen ter controle:

• Bel je via een beveiligde netwerk omgeving (zoals Citrix)? Dan zal het videobellen niet (goed) werken. Start Karify op buiten de netwerkomgeving. Lees hier hoe je dit kunt doen.

• Controleer de sterkte van je internetverbinding. Voor het videobellen heb je een sterke, stabiele internetverbinding nodig. De kwaliteit van het beeld en geluid schaalt mee met de sterkte van de internetverbinding. Bij een zwakke internetverbinding zal de kwaliteit dus afnemen en/of kan de verbinding verbroken worden.

• Gebruik je externe apparaten (bijv. oordopjes, speakers of een webcam)? Controleer dan of deze goed zijn aangesloten en goed functioneren.

• Maak je gebruik van de mobiele app? Controleer dan of de app toestemming heeft om je microfoon/camera te gebruiken. Dit controleer je in de instellingen van jouw telefoon. Zorg ook dat je recent bent ingelogd met je mailadres en wachtwoord.

• Maak je gebruik van een internetbrowser op de computer/laptop/tablet?

• Controleer of je internetbrowser toestemming heeft om je camera/microfoon te gebruiken.

• Controleer of je besturingssysteem toestemming heeft om je camera/microfoon te gebruiken.

• Lees hier meer over toestemmingen voor je camera en microfoon. Heb je zelf geen beheer over jouw apparaatinstellingen? Neem dan contact op met de ICT afdeling van jouw organisatie.

Het geluid of beeld hapert / ik hoor een echo

• Controleer de sterkte / stabiliteit van je internetverbinding. Als je internetverbinding op dat moment minder sterk is, dan neemt de kwaliteit van het beeld en geluid af.

• Als je gebruikmaakt van externe apparaten, zoals een webcam, microfoon of oordopjes, controleer dan ook of deze juist zijn aangesloten en goed werken.

• Als je een echo hoort, dan wordt het geluid vanuit de speakers opgevangen door de microfoon van je gesprekspartner, waardoor je jezelf terughoort. De oplossing is dat je gesprekspartner een koptelefoon/oordopjes gebruikt of het geluid wat zachter zet.

Ik hoor mijn gesprekspartner niet

• Staat het geluid van je apparaat aan?

• Gebruik je oordopjes of speakers? Controleer dan of deze goed zijn aangesloten en goed werken.

• Als jouw apparaten in orde zijn en je hoort je gesprekspartner nog steeds niet, dan is het mogelijk dat een apparaat (bijv. de microfoon) van je gesprekspartner niet goed werkt.

Mijn gesprekspartner hoort mij niet

• Is jouw microfoon ingeschakeld?

• Heeft jouw browser / telefoon toestemming om de microfoon te gebruiken? Lees hier meer.

• Heeft jouw besturingssysteem toestemming om de microfoon te gebruiken? Lees hier meer.

• Heeft jouw gesprekspartner het geluid van zijn/haar apparaat ingeschakeld?

• Zijn alle geluidsapparaten (speakers, oordopjes, etc.) van jouw gesprekspartner juist aangesloten en functioneren deze goed?

Ik zie mijn gesprekspartner niet

In de eerste stap van het videobellen kan jouw gesprekspartner zijn/haar camera controleren. Als je jouw contactpersoon niet ziet, dan ligt dat mogelijk aan zijn/haar instellingen voor het videobellen.

Mogelijk zie je jouw gesprekspartner niet als:

• zijn/haar camera niet goed functioneert

• zijn/haar camera is afgedekt/afgeplakt

• zijn/haar systeeminstellingen geen toestemming hebben gekregen voor het gebruik van de camera

• een firewall of browser plugin het gebruik van de camera blokkeert

Mijn contactpersoon ziet mij niet

In de eerste stap van het videobellen kun je jouw beeld testen. Zie je jouw eigen beeld in deze stap?

Zo niet, controleer dan of:

• je bent ingelogd via een beveiligde netwerkomgeving (zoals Citrix). Log in in Karify buiten deze netwerkomgeving.

• je camera goed functioneert

• je camera niet is afgeplakt/afgedekt

• jouw browser/telefoon toestemming heeft om jouw camera te gebruiken. Lees hier meer.

• jouw besturingssysteem (op de computer) toestemming heeft om jouw camera te gebruiken. Lees hier meer.

• een firewall of browser plugin het gebruik van je camera blokkeert

Werkt het nog steeds niet?

Hebben alle bovenstaande stappen geen succes? Probeer dan het volgende:

• Sluit het videogesprek af en start deze opnieuw op.

• Herstart de internetbrowser/app en log opnieuw in

• Herstart de computer.

Nog steeds problemen? Neem dan contact op met onze Helpdesk via dit portaal via de knop Stel een vraag).